Het plastic lab

Ecodam pilot lab!

Het probleem met plastic afval en overschoot is bij iedereen bekend. Er zijn veel open source oplossingen om van (lokale) plastic afval weer nieuwe producten te maken waarvan we kunnen leren . De lab kan een fantastisch beleving zijn voor bezoekers maar ook een functie hebben voor zijn direct omgeving.

Het Plastic Lab bestaat uit twee zeecontainers die aan elkaar worden verbonden. Het is verplaatsbaar en kan overal staan waar ruimte is: in een open veld, op een braakliggend terrein in de stad of op het strand.

De lab ervaring bestaat uit drie delen:

Film introductie – besef

Met behulp van geprojecteerde animaties op meerdere wanden wordt het verhaal verteld: Wat is een circulaire economie? Wat is mijn impact op de omgeving? Wat kunnen wij doen?

Design studio – bedenk

In de Studio bedenken de kinderen oplossingen voor echte problemen. Het kunnen grote problemen (plastic in de oceaan) of problemen uit hun leefomgeving (zwerfafval in de buurt). Probleemomschrijving, mogelijke oplossing, schetsen en prototypes worden gepresenteerd en gedocumenteerd in de (open source) circulaire bibliotheek van Ecodam.

Werkplaats -maak

In de Werkplaats kunnen kinderen kiezen om een product uit de selectie te maken (baksteen, kokers, plaat, tegel) of iets zelf verzinnen met de beschikbare apparaten. Eerst gaan ze plastic shredden (liefst eigen plastic), daarna gaan ze in groepjes werken met verschillende machines. De producten worden gebruikt in Ecodam, de gastlocatie of worden meegenomen naar huis of school.

sociaal en inclusief

Naast activiteiten met kinderen kan de lab een sociale en lokale betekenis hebben. Het kan een plek zijn waar bewoners en bedrijven hun plastic kunnen leveren. Het kan ook functioneren als een sociale werkplaats, waar producten en bouwmaterialen gemaakt zijn door, bijvoorbeeld, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

wat gaan we maken?

Producten en bouwmaterialen gemaakt in de lab kunnen gebruikt worden om de lab uit te bereiden, denk aan meubels, opslagkasten, zonwering etc.
De lab kan ook een bijdrage leveren in haar direct omgeving, krukjes en tafels in een locatie en een buitenklas in een andere. De lab kan reizen naar het volgende locatie maar laat achter een positieve en zelfgemaakte bijdrage.